Det är lätt att klaga.!?

Nu blir det liknelser från vad som kan tyckas vara “stenåldern” för de yngre generationerna.
T. ex. om det blir slut på vattnet i kranarna på grund av ledningsbrott. Ja. då blir det inte lätt, och vad värre är, om det skulle ta ett dygn att reparera, så har utedassen försvunnit. Då är det väldigt lätt att klaga och hur löser man toalettbesöken? Senast det hände var det att skaffa 20 liters dunkar och köra vatten. Men det är ju verkligt besvärligt. Samma sak om elen är borta 5-10 timmar. Man kan inte laga mat eller koka kaffe. Och elvärmen försvinner. Tyvärr så är man ju inte alls rustad för små krislägen. Nå hur var det förr då? Minns väl hur det var i  början av min uppväxttid i början av 1940-talet. Elström saknades, lyset bestod av en primuslampa (lysfotogen) eller karbidlampa. Värmen i rummet uppe på vindan bestod av ett vattenburet element. Eftersom rummets väggar var oisolerade så kunde man vid läggdags ha 15-17 grader. På morgonen max 7 grader. Man var kvickt i kläderna. Klädtvätten sköttes ute vid brunnen genom att elda under en stor gjutjärnsgryta. Sköljvattnet togs upp ur brunnen och var bara ett par plusgrader. Det var ett mycket iskallt arbete att sköta klädstöten. Men klaga? Inte det minsta. Det är ju givet att om det inte finns något som blir sämre ibland har man ju inget att jämföra med. Sanningen är väl att allting numera är så mycket bättre när det gäller materiella ting att om något skulle saknas 10-20 timmar blir det ett förfärligt klagande.  Det är lätt att bli bortskämd.
Förmodligen kommer något ljushuvud att via kommentar tycka: Skaffa ett dubbelt gasolkök. Även en oljekamin, det finns numera fina sådana som inte osar det minsta. Ja visst, varje gång det är strömbortfall eller ledningsbrott på vatten så tänker jag att innan nästa ska jag o.s.v. Men så fort allting är tillbaka så faller införskaffandet i glömska.

2 svar på ”Det är lätt att klaga.!?”

  1. Vilken jättefin ny sida förresten! Blev jättesugen på hallon, efter att ha sett hallonbilden:) Vilket påminner mig om i somras, när jag bodde i en liten röd stuga med hallonbuske precis utanför dörren! smask!

  2. Jag kan hålla med, men gläd dig åt (alla ni i norr!) att ni fortfarande klagar mycket mindre än de i söder! God Jul!

Kommentarer är stängda.