Å så det här med telefonavlyssning

Nu för tiden verkar det vara komplicerat att få tillstånd med telefonavlyssning. Även om det är för en god sak t.ex. att avslöja kriminalitet eller andra obskyra saker.
Men jag kan berätta hur det var i telefonens barndom ute på landsbygden. Då kan jag påstå att det förekom telefonavlyssning utan något som helst tillstånd. Drivkraften var nyfikenheten. I varje liten by, från ett ,två , tre och fler gårdar/hushåll fanns det telefon. De knöts samman med många små telefonväxlar med 3 till 5 abonnenter, ibland flera. Att avlyssning förekom är säkerställt.
Det var så här, i min hemby fanns tre gårdar med en gemensam linje. Följdriktigt  så hade vi då A, B och C. Det innebar att A hade en signal, B som vi mitten och C längst bort tre signaler. Det var väl inte speciellt kul med tre abonnenter på en linje, värst var det för dom på C. Nåväl det funkade rätt bra efter en viss anpassning. Vår ledning gick till en mycket liten telefonväxel men bara några abonnenter. Den växeln betjänades av en gammal gumma, och det var allmänt känt att alla samtal avlyssnades. Hur kan jag då komma med sådana insinuationer?? För det första så var det ofta någon som sade något speciellt för att testa. Mycket riktigt ,det tog inte lång tid förrän det var allmänt känt. För det andra så sade en person vid ett visst tillfälle : NU stå a —-å lyssin. Snabbt kom repliken från växeln: Hä jör ja  int alls. Tredje exemplet var ganska trevligt med mej som en part i samtalet. Det var som så att jag pratade med en jämnårig tös i en grannby. Samtalet innehöll inga märkvärdigheter, men som brukligt drog det ut på tiden. Efter en timmes kallpratande så var tydligen gumman i växeln ganska less så hon bröt in och sade: Je kan lika bra slut å prata för je ha ju ingenting å säj. Nog med bevis på att telefonavlyssning förekom. Men de flesta var ju medvetna om att sådant kunde förekomma på de pyttesmå växlarna så om det var topphemligt tog man  cykeln i ställt.

2 svar på ”Å så det här med telefonavlyssning”

Kommentarer är stängda.