Motorsågsbekymmer

Det borde ha varit  någon gång under första halvan av 1950-talet.  Efter diverse utflykter som dräng,* och springpojke åt blomsterhandlaren** så var jag återbördad till hemmet som var kronotorpet Myrliden. (3,2 mil söder Lycksele) och skogsarbetet som jag  fortfarande trodde hade en framtid. Motorsågen hade anammats även av far och jag. Hade införskaffat en såg av märke Homelite EZ eller nåt sånt. Den aktuella tiden högg vi nere vid Öreälven, inte långt från Överselet. En skidtur enkel väg på 3-4 Km. Utförslöpa på morgonen men när kvällen kom och man var trött så var då bara uppför uppför. Och ville det sig riktigt illa så kunde skidspåret vara helt igensnöat på kvällen.
Nåväl, den aktuella dagen var det klart och kallt.  Termometern visade ungefär minus 25.  Efter en stunds arbete skulle vi ta ett snabbfika. När det avklarat så tog jag tag i startsnöret på motorsågen och drog till. Inget annat hände än att startsnöret inte löpte tillbaks.  Lossade på startapparaten som var fäst med 4 skruvar. Ja, tacka för det. Fjädern hade gått av längst in i spiralen så kroken som skulle hålla fjädern på plats var borta.  Nu var goda råd dyra. Nu  fanns bara två alternativ eftersom timmersvansen (handsågen) var mer eller mindre pensionerad. Det ena var att spänna på sig skidorna, åka hem och sedan försöka ta sig till stan och motorsågsverkstaden. Det andra var, det som jag dittills inte provat, att böja om fjädern. Det första jag gjorde var att tända en riktig brasa. Förstod nog att fjädern var skarp och skör i kylan. Så jag värmde den något i elden. Första försöket gick inte bra. Det sa bara pling och så var en 1,5 cm lång bit borta. Det var väl ändå rackarns tänkte jag och värde en gång till. Och det ordentligt, för den tvära böjen på fjädern var lätt att få till och sedan kylde jag snabbt ner med snö. Fantastiskt, det fungerade helt bra och den fjädern höll sedan resten av sågens nyttjandetid. Hela proceduren tog inte ens ens  timme och jag hade dessutom lärt mej något nytt.
* www.knaften.se/kvarnbilden som väckte minnen från svunnen tid/20101216
**www.knaften.se/blomsterhandlarens springpojke/20101113