Allting kan inte lyckas till 100% första gången.

I dag var det så dags för blåbärsbullarna. Hade ju sett engelske kocken röra ihop något som liknade slaktavfall. Tänkte själv baka längder i form. Men den tekniken får jag nog utarbeta lite bättre. Provade med smord form och form med bakplåtspapper i.  Klart är i alla fall att papper är att föredra. I första formen hade jag överdimensionerat mängden deg. Insåg att den måste gräddas separat. Men ugnen råkade vara inställd på 250 grader = för bullar. Efter 12 minuter så var bullen tillräckligt brun. Tog ut formen och vände den upp och ner. Förutom att det släppte dåligt(penslat)  så var bullen dåligt gräddad. För att rädda situationen så lade jag tillbaka i formen den upp och ner vända längden. Sedan in i ugnen i 10 minuter till. Och faktiskt så blev det ganska bra. Kanske skulle det behövts några minuter till.
S5002488

Så här efteråt kan man ju se att första i försöket är det både för mycket deg och blåbär.
Sedan är det nog klokt att sila bort allt det blöta från bären först. Det blir ändå nog med fukt sedan man blandat i socker med fördelningen 50/50.
S5002490

Här kan ju tydligt ses att innehållet i formen längst till vänster är lite överdimensionerat.
Efter 4 formar övergick jag till traditionella blåbärsbullar och det är ju rutin så det är svårare att misslyckas än att lyckas.
S5002491
Tipset jag fått tidigare om hur man skulle dämpa för mycket blåbärssaft var att skaka på ett tunt, tunt lager potatismjöl. Det verkar fungera men jag kanske var lite för sparsam med potatismjölet
S5002493

På slutbilden kan man se att bullarna blev jättefina och att jag lyckats med att undvika i stort sett allt läckage. Längden som det tagit en del ur var den första man som nästan man kan kalla ett “missfoster”. De tre resterande blev ganska bra men även där fick lov att vända  dom upp och i formarna efter att bullarna  blivit nog bruna på¨översidan.
Vad har jag då lärt mig av detta försök? Jo, för det första att om man ska grädda i form så måste man nog en betydligt lägre värme , samt även en del längre tid. Vid ev. nästa försök blir det max 200 grader och bakplåtspapper i formen.  Dessutom ganska lågt i ugnen. Så en bit på väg är jag väl ändå. Får väl det slutgiltiga betyget när “julfirarna”  anlänt.

Ett svar på ”Allting kan inte lyckas till 100% första gången.”

  1. Mmmmm, blåbärsbullarna ser jättegoda ut:) Jag tänkte baka något här i Norge. Vilket recept av dina tycker du att jag ska prova på?
    Kram:)

Kommentarer är stängda.