Betongjobb vintertid.

Hösten 1972 sade arbetschefen, på det byggföretag som jag då arbetade hos, nu ska vi *testa Nisse och se om han är något att ha kvar. Företaget hade fått ett jobb som var beläget en ansenlig sträcka från min bostadsort . Meningen var att jag skulle sköta det jobbet med arbetskraft från de närbelägna orter som fanns inom en radie på 10 km. Åkte till kontoret, fick en
bunt handlingar och en beskrivning på vart jobbet var beläget.
Nästa dag åkte jag iväg hemifrån. Det tog rätt så många timmar innan jag var framme. Väl framme så var det minus 28 grader. En bit inne skogen fanns en telefon placerad under en gran. Snödjupet var så litet att jag kunde åka bil ända fram. Sträckte ut handen och greppade luren för att ringa.
Telefonsladdens alla spiraler var så ihopfrusna att hela telefonapparaten följde med in i bilen. Där satt jag trött och frusen och försökte till att börja med få någonstans att bo.
Fick i alla fall till slut tag på ett källarrum hos en trevlig familj.
Dagen efter började jag med att bygga upp en arbetsplats med allt som behövs för att kunna blanda betong. Läget på platsen var sådant att det  inte var möjligt att kunna köpa färdigblandad betong. Ingen elström fanns utan den skulle anskaffas via ett dieseldrivet elverk. Det kändes som om jag hade tagit mig mycket vatten över huvudet. Gick där i skogen och planerade och fick då syn på en elledning. Följde den en bit och fick syn på en transformator. Fick då en snilleblixt, om jag skaffade en riktigt ordentlig kabel på några hundra meter så kanske det gick att få ström utan elverk.
Ringde strömdistributören och bad om en anslutning. Transingen är för liten blev svaret men vi kan byta till en större om du betalar fortsatte mannen jag pratade med. Vad kostar det frågade jag: 1500 kronor blev svaret. Även om det var ganska mycket pengar då så slog jag till. Det var de bäst använda pengarna under hela byggtiden(en dryg halv procent av anbudssumman). Nåväl vi fick fram manskapsbodar, ångpanna, vattentank, grus och cement. Cementen kom i 50 kilos säckar med 30 ton/lass. Grävmaskin och traktorer anställdes och det började fungera. Det var en ny erfarenhet att själv leda ett jobb från början till slut.
Jobbet blev färdigt i och med markarbeten och återställning sommaren efter. Det genererade en vinst som enligt arbetschefen var bra. På grund av den sekretess som omgav detta jobb så har jag utelämnat ortsnamn och platsnamn. Det kanske inte är lika aktuellt med hemlisar i dag men ändock för säkerhets skull. Kan inte tänka mej mina återstående år bakom galler.
Några händelser: Jul och nyårshelgen var ordentlig kalla det året. Hade en man som tagit på sig tillsynen. När jag kom tillbaka efter helgerna klockan ett på natten var det lugnt och stilla. Skötaren hade nog haft något annat för sig så det var en del saker som frusit sönder. Bl.a. en vattenpump av gjutgods, så det blev en lång resa till en verkstad som kunde svetsa ihop den.

En tragikomiskt rolig sak hinner jag med. Under gjutningsarbetena så fick jag förstärkning av en annan arbetsledare. Eftersom jag kände kollegan ganska väl hade jag på känn hur det skulle gå när han och kontrollanten träffades. Så jag sade: Du, jag sköter betongstation så då är du uppe vid objekten och tar emot. Hade bara skickat några skopor betong när jag ser kontrollanten komma med långa steg. Mycket upprörd säger han: Skall det gå till på det här viset får du slå igen. Det var en gammal helt okej man men det var något han inte var nöjd med. Med lite diplomati så ordnade det upp sig och i fortsättningen stod kontrollanten hela tiden med och bestämde när det var betong eller sten som skulle i gropen. Det flöt på jättebra och jag hade inga ögon på mej vid blandaren.
En outplånligt minne är kollegans ord senare: Du förstår Nisse, han släpper mej inte med blicken  en enda sekund. Tror till och med att tänker följa med när jag går till toalettkuren.

* Det var nog lite så den tiden att uppfyllde man inte kraven tillräckligt så var det bara att dra.