Premiären avklarad.

Nu har första baguettebaket klarats av. Jo, det blev inte så tokigt . Kompisen kom och vi delade en längd baguette och jag fick riktigt bra betyg. Nybakt är ju alltid nybakt. Efter fikat var det dags för lunchtravet. Gästen hade ett riktigt bra v4 system och en lunchdubbel. Eftersom jag fyller år så bjöd han på hälften och det var ju riktigt gentilt (schangtilt) Allt såg lovande ut i första loppet men på mållinjen dök en riktig högoddsare upp från ingenstans. Loppet avgjordes på 3/4 av första varvet då två kuskar tokkörde om ledningen så att bägges hastar tröttnade på upploppet. Sådant bäddar alltid för överraskningar. Inte hellre lunchdubbeln lyckades.
Åter till baket så har jag gjort en del justeringar på det recept jag hittade på bloggen. Först och främst så var 275 grader för hög temperatur för min ugn. Sedan var mjölet angivet i dl vilket jag tycker är svårt . För om man öser med ett decilitermått så blir mjölet lätt packat och degen då för hård. Har mätt upp mjölet löst och kom fram till att 1 dl är ca 60 gram. Det blir då 13x 60= 780 gram mjöl. Då blir det lika varje gång och man slipper hovera. Saltet 1 msk är också lite drygt 2-2,5 tesked räcker gott. Efter justeringarna så har jag bakat en omgång till och nu ser det ut som jag träffat ganska rätt. Men som vanligt är det ju tillbehör som sätter piff på anrättningarna. Extra saltat  smör och en god ost då är allt fulländat.
Receptet i original:                     Min ändring:
25 gram jäst
5 dl vatten
1 msk salt                                  2-2,5 tsk
2 msk olivolja
13 dl mjöl                                   780 gram ( spar 20 gr till bakbordet)
ugn 275 grader                          250 grader

Blanda alla ingr. i bunken i 37 gradigt vatten. Spara lite mjöl till bakbordet.
Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig. Jäs under duk i ca 1 timme.
Ta upp degen på mjölat bord. Knåda inte.
Dela i fyra delar och forma till 4 baguetter och lägg dem på plåt med bakpapper.
Pudra över lite mjöl och låt jäsa under duk i 30 minuter.
Grädda sedan i 275 grader i 15 minuter.
Strax innan plåten sätts in i ugnen duscha baguetterna  med kallt vatten.
inte så att det rinner. (Duschandet nfanns inte på originalreceptet)
S5002485

Så såg andra försöket ut. Betydligt moderatare färg. Första  laddningen såg ut att lite väl brun.
Men plåten var fantastiskt bra. Heter Moule 4 Baguettes Perforés. Tillverkad i Holland.
Perfekt värmefördelning genom alla små hålen i plåten.

2 svar på ”Premiären avklarad.”

Kommentarer är stängda.