Sommaren och hösten 1949.

Det var den sommaren 1949 som jag tillträdde tjänsten som bonddräng.* Efter bärgad skörd var det dags för höstplöjning. Detta skedde ju som vanligt var på den tiden med hästdragen plog.
Det var ett ganska hårt jobb, även för den som skulle hålla i plogen. Om det tog tvärstopp i t.ex en sten  så orkade man inte hålla ner handtagen på plogen utan åkte iväg som en vante.
Efter ett antal dagar gjorde min några år gamla höftskada sig påmind. Blev sängliggande med ganska hög feber. Mina föräldrar som bodde 16 mil bort kom ner, även läkare tillkallades . Diagnosen var att det kunde vara barnförlamning ( polio heter det numera). Det blev att åka ambulans de 6,5 milen till Umeå. Hamnade på avdelningen för barnförlamning men inkvarterades i korridoren eftersom diagnosen inte var vetenskapligt säkerställd. Kallt var det i korridoren så jag frös för det mesta. Men det kanske var bra att härdas för kommande kalla vintrar. Kunde i alla fall se tallarna utanför fönstret där det var många ekorrar. Dessa små djur; som jag bara värderat i kronor och ören, blev nu mina små “vänner.” Efter några dagar med undersökningar blev jag förklarad fri från den förmodade barnförlamningen och förd till Robertsfors sjukstuga.
Efter en vecka var det dags att återuppta arbetet.  Sju dagar i veckan från tidig morgon till kväll.
Lediga dagar var inte uppfunnet då. Tänk om det funnits en traktor på gården. Tyckte liksom att det tog en evighet att åka till kvarnen belägen c. 8 km bort, med häst och lastvagn med järnskodda hjul. Men trots det ganska hårda jobbet 7 dagar i veckan fanns det ju en fritid. Kvällar och nätter
var ju tillgängliga för diverse ut flykter. Men det får bli en senare historia 
*Platsen för drängjobbet var belägen mellan Överklinten och Robertsfors och 2,3 km rakt in i skogen. Med andra ord ett enstaka ställe.

Ett svar på ”Sommaren och hösten 1949.”

  1. Jag inte verkar det ha varit barnförlamning med tanke på hur du skuttaromkring nuförtiden 🙂

    Sen så är det kanske därför du trivs så bra i knaften, det är väl också räknat som avlägset och ensligt om man räknar från den kungliga huvudstaden 😉

Kommentarer är stängda.