Krispiga kardemummaskorpor.

Receptet är hämtat ur Bonniers kokbok.

100 gram jäst (för söta degar)
300gr smör/margarin (i mitt fall laktosfri margarin)
1 liter mjölk (i mitt fall laktosfri)

3 msk stött kardemumma

2 dl strösocker.

1tsk salt

1,5 tsk hjorthornssalt

26-28 dl mjöl (ca. gör ej för hård deg)

Smält smör/margarin och värm mjölken.**
Häll i bunken/assistenten.
Tillsätt socker kardemumma och salt.

Lägg i en del mjöl och den finfördelade jästen
Bland hjorthornssaltet i ca. 1 liter mjöl som läggs i sist.
Arbeta till en smidig deg och låt jäsa övertäckt i 15-45 min
Ta upp degen knåda och forma till 6 längder . Låt jäsa på plåt i 35 min.
Grädda i 200 grader och nedersta falsen i ca. 20 min.( låt ej längderna bli brända)
Sedan längderna svalnat ordentligt på galler dela dom i två delar vardera och horisontellt
till en över/underdel. Skär sedan snett över i 2-2,5 cm. breda bitar. Över/underdel på skilda plåtar.
Rosta skorporna läckert bruna högt i ugnen i ca. 5 minuter en plåt i taget( håll noga koll)
Torkning sker sedan i 80-100 grader med luckan på glänt, 2 plåtar i taget ca.2,5-3 tim.
Byt plats på plåtarna efter halva tiden. Kan ta lite kortare tid. Kolla när dom blir krispiga.

**Har en egen taktik vid all bakning för att få bra jäsning. Värmer degspadet till drygt 50 grader
Då får man bunken riktigt varm. Men sedan måste man i med en del mjöl tills temperaturen
gått ner till ca.37 grader. Sedan i med jästen och resten av mjölet. Alltid suverän jäsning.

Klarade båda inläggen  inom 5 dagar så det så.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *