Förunderliga tider.

För en gammal man som vuxit upp i skenet av karbid/primuslampa är den utveckling som varit under min livstid helt fantastiskt. När el och tele kom till landsbygden under början och slutet av 40-talet då öppnade sig en ny värld, man kunde ringa till nästa by och genom att trycka på en knapp så flödade ljuset. Och sedan rusade utvecklingen vidare med tv , mobiltelefon datorer mm. Till och med timmerhuggarna blev museiföremål när skördarna gjorde sitt intåg. Närhelst jag passerar en skördare i arbete så brukar jag stanna till och se på hur träden slukas i rasande fart.  Tänker då på vilket omänskligt slit det var för en tolvåring med timmerhuggning. Nåväl, det där med manuellt   skogsarbete och bo i dragiga kojor är ju historia och kan för de yngre generationerna beses på Skogsmuseet i Lycksele.

När vi 1990 skaffade dator så trodde jag väl inte att man kanske skulle ha så stor nytta av den.
Första uppkopplingen gick via telefonen och tog så lång tid att det hade nog varit snabbare med en racercykel, sen var ju också telefonen blockerad för samtal. Så småningom blev det bättre uppkopplingar och hemmabruket av dator  ökade. Helt plötsligt hade jag blivit  beroende. Att använda dator hade blivit en mångatimmarsvana varje dag. För ungefär 10 dagar sedan blev det katastrofläge. datorburken fick fnatt och plötsligt kände man sig helt isolerad från yttervärlden.
Men tack vara snälla släktingar fick jag efter några dagar en nöduppkoppling som fungerade riktigt bra.( Tack Magnus och Lars)  I kväll kom så den nya datorn fulltankad ock klar och min kära hustru som sköter det tekniska såg till att allt fungerade. Hade just blivit klart när det plingade på dörren.
Jag satt vid datorn vid fönstret så jag såg när besökarna kom. Aha tänkte jag, nu är det dags att sälja lördagsfrallan för skolresan. Men där bet jag mig i tummen. Det visade sig att dom trevliga pojkarna kom från vår it-.leverantör net 1.  Dom kom med en ny trådlös router. Så i stället för den gamla med en antenn se det nu ut som en mindre älgkrona.  Det var väl kanske att ta i , det blev fyra antenner. Så nu är ordningen återställd, nu är det bara att surfa, skriva och allt möjligt annat.

2 svar på ”Förunderliga tider.”

  1. Jag minns även ditt motstånd mot giro-kuveret, bankomatkortet… ’Jag ska betala räkningarna på posten, så det så…’. Tur att du är en som kan ändra på sig.
    Kram.

  2. Vi måste en än gång få tacka för de otroligt goda fikat vi fick. länge sen man fick smaka på så gott ett bröd 🙂

Kommentarer är stängda.