Landhöjning—är det verkligen sant?

Har fått lära mig att landhöjning ständigt sker med visst många mm per år. Men nu har jag verkligen börjat betvivla detta. För 20 år sedan var det mycket närmare till marken än vad det är i dag. Följaktligen måste det då ske en landsänkning. Detta var hur uppenbart som helst i dag när jag skulle rensa mitt lilla land, av Fragiara från ogräs. Jag var absolut tvungen att arbeta knästående för att nå ner till marken.
S5002289 
Dessvärre  finns i landet en ogräsväxt som vi har betalat för. För ungeför 10 år sedan köpte vi en planteringsjord som skulle vara så bra enligt säljaren. Meningen var att vi skulle odla grönsaker i låga pallkragar. Men ogräsväxten tog över och förstörde alla chanser till skörd. Sedan dess har jag fört en ständig kamp mot ogräsväxten och har i dagsläget ett litet övertag. Om någon vet namnet på växten som visas så tala om det för mig.
S5002291

Den har stora blad och kan säkert bli högre än 30 cm.
Det var en varm dag med födande sol så dom små insekterna höll sig undan. Men ett stort exemplar av släktet Tabanidae landade på min bara rygg och hann bita hål på skinnet innan jag lyckades få bort den. Under tiden så hade min kära hustru börjat gallra karten på grenarna av vårt Malus Domestica. I fjol var det fullsmockackat med kart men på två dagar hade allt fallit till marken.
I ett tv –program har en föståsigpåare sagt att om det det blev för många kartar i varje blomställning så skulle man knipsa bort en del. Om det stämmer kommer ju att visa sig nu.
S5002288 
Under tiden jag kryper omkring och kämpar med ogräset sneglar jag längtansfullt upp mot huset och lunchverandan där det finns svalkande dryck, skugga och vilfåtölj  Har redan haft en paus för att se lunchtravet från Lycksele.  Har en kompis som är säker på trav. I fjol var han den ende som satte v3-an med hygglig utdelning. Så dom där så kallade specialisterna i tv och tidningar kan slänga sig i väggen.

4 svar på ”Landhöjning—är det verkligen sant?”

  1. Ha, ha ha! Är det någon som har googlat på internet?! Dessa latinska termer skulle nog göra Linné stolt.

  2. Vi ses förresten nästa vecka, på torsdag då har jag nog listat ut namnet på växten(ogräset)

  3. Hej Nisse
    Den växt som du lyckats fånga på bild har även jag haft i mina odlingar, jag hämtade den i diket vid djupskolavan för 10 år sedan. Jag ångrar djupt att jag planterade den för den är mkt svår att avlägsna. Viss den är jättefin med sina stora blad men det är oxå allt. Ja så var det namnet men det vet jag icke. Ha en bra dag

Kommentarer är stängda.