Blir det äpplen från ICA?

Detta äppelträd har en fantastiskt  blomning. Men vad har egentligen sådana träd att göra i detta ogästvänliga klimat? Höjdläget är 347 meter över havet och växtzonen är 7-8 I dag är det den 20:e juni, 9 grader varmt och om en knapp vecka börjar dagen bli kortare, mörkret smyger sig på och snart kommer de första snöflingorna dansande. Insekterna som skall pollinera blommorna lider av kölden. Med stelfrusna vingar har dom svårt att flyga utan kommer gående efter marken.
Allt detta beror enligt tidigare mönster på att om det blir tvärhett i maj då plötsligt är värmen borta till efter midsommar och då dagen krymper. I år hade vi en varm och fin vecka i maj sedan var det kört. Minns 1973 då de två sista veckorna i maj hade rena högsommarvärmen sen försvann den till efter midsommar. I fjol var äppelträdet  proppfullt med kart men på en vecka hade allt ramlat bort. Förståsigpåare säger att om det blir för mycket kart då händer detta. Därför skall man gallra bort på grenarna. Om det blir kart i år skall jag prova receptet.
Nu verkar jag kanske inte så optimistisk. Det kanske är som min dotter säger: Pappa han ser allting  i antingen svart ellet vitt. Hon kan ha rätt ,för  man blir nog sådan när man levt så länge och varit med om så  mycket.
S5002252

Kategorierom

2 svar på ”Blir det äpplen från ICA?”

  1. Mycket vackert äppelträd, nu vet vi att det har varit fint väder ett tag
    tror att du kan hoppas på äpplen. svart eller vitt hör ungdomen till nyanserna mellan svart och vitt kommer med åren

Kommentarer är stängda.