Bakningsdags

I dag hade jag planerat så bra trodde jag. Skulle baka både rimbobullar, kanelbullar och blåbärsbullar. Hade igår inhandlat smör,laktosfri mjölk, jäst, kanel mm. Blåbären tog jag ur frysen i morse. Började med rimbobullar och  allt flöt bra tills jag upptäckte att formarna bara räckte till ca 50 bullar. Som tur i oturen hittade jag lite muffinsformar så jag kunde fullfölja första baket. Muffinsformar är lite för små i min smak så resten av det planerade blev inställt.

Receptet är hämtat ur en gammal sönderläst bok som heter “nya sju sorters kakor” och är tryckt 1966. Rimbobullar kallas även enkla wienerbröd.-
Recept på 30 st

200gram smör 2 dl kall mjölk 40gr jäst 1 msk socker 6 dl vetemjöl(ca 350 gr )
Fyllning: 50 gr smör 1 msk socker 1 tsk vaniljsocker
Pensling: ägg (ev.garn. pärlsocker, finhackad mandel)

Jag tar allting gånger 3 för att få ca. 90 bullar
Tillagning enligt boken.
Låt matfettet ligga framme så det blir mjukt. Rör ut jästen i lite av mjölken i degbunken. Tillsätt övriga ingr. och arbeta samman dem till en smidig deg. Kavla ut den försiktigt till en rätt stor fyrkant skär degen i trekanter och lägg lite fyllning i mitten. Nyp ihop, lägg dem i pappersformar och låt jäsa i ca. två timmar. Grädda i 250 gr. ugnsvärme i 5-10min.
Det är nu andra gången jag bakar denna sort och har funnit att det nog går bra att ha i lite mer socker i både deg och fyllning. Samt i fyllningen lite mer vanilj. Men som sagt det är bäst när var och en finner sin rätta blandning.  Själv väljer jag laktosfri mjölk och utesluter mandel. För då kan nästan vem som helst njuta av bullarna.

Min tillagning.
Mjukar upp smöret i micron så att det är lätt att blanda in. Häller mjölk smör jäst och socker i blandaren och kör tills allt är välblandat Sedan är det bara att pytsa i mjölet eftersom  och låta blandaren gå tills degen är riktigt smidig. Kavlar ut lagom stora bitar av degen  och själv föredrar jag fyrkantiga bitar ca. 10X10 cm. En något rationellare metod men tycker att det fungerar bra.
Hade denna gång spätt på lite mer av socker och vanilj  och det smakar gudomligt
S5002248

Visst ser bullarna läckra ut. Enligt de två som hittills provsmakat så var dom “möe bedre “än förra försöket. Så nog ger övning färdighet.

Ett svar på ”Bakningsdags”

  1. Vet du vad jag hört? Att killar inte kan laga goa bullar och gott bröd för att de alltid följer receptet till punkt och pricka. Tur att du lyser upp vägen, med lite fingerkänsla!

Kommentarer är stängda.