Älgkalven

På hemväg från storstan Lycksele i dag inträffade någonting ganska ovanligt.
När jag passerade Mettjärmyren såg jag att det låg någonting i ett djupt vattenfyllt dike.

Stannade ,slog på varningsblinkers och klev ur bilen för att titta. I vattnet låg att litet rödbrunt djur med benen i onaturlig ställning och nästan bara huvudet ovanför vattenytan. Det syntes att djuret inte kunde ta sig upp därifrån. En annan bybo kom strax efter mig och även han stannade. Vi konstaterade att det var en älgkalv av årets nyaste modell. Det såg ut som den var trafikskadad och vi enades om att dra upp den ur vattnet för att se om något var brutet. Den var väldigt liten och lätt och den nytillkomne bybon bar den till andra sidan vägen där det var bättre terräng.

Där låg älgkalven och flämtade en lång stund och såg ut mera död än levande. Plötsligt reste den sig upp och på långa vingliga ben försvann den in i skogen. Av älgkon syntes inte ett spår under hela tiden vi var där. Kanske björnen redan varit framme och sparat kalven som efterrätt.

Men förhoppningsvis fanns hon någonstans i omgivningarna och i så fall söker hon nog igen sin avkomma. Om inte, ja det får man ju inte veta.

Så här efteråt undrar jag nog om det var rätt eller fel att “lägga sig i “men den var så oerhört söt och såg så ledsen ut. Annars har man ju kunnat låta naturen ha sin gång och fått ha dåligt samvete. Sen kan jag ju inte förstå hur man kan skjuta på sådana små stackare när nu älgjakten snart är här.

3 svar på ”Älgkalven”

  1. Det är det jag alltid har sagt. Du är inte så kallhjärtad som du tror, utan ditt hjärta blöder för de små och svaga. Älgkalven tackar dig nog där den skuttar över stock och sten. Kram.

  2. Ja, efter att ha sett korten Magnus tagit (för de har du väl sett?) på den nyfödde kalven så håller jag helt med dig, det finns inget gulligare! Jag skulle gjort likadant, fast tänk om mamman kommit och puttat er i pölen- då hade ni inte fått någon hjälp upp:)

Kommentarer är stängda.