Sådant händer

Lördagen den 22 sept 2001 var älgjakten i full gång på såtet Åliddalen /Bräntet.
Hade själv dragit passet Borstmyren, där det sällan passerade någon älg. Sist det begav sig att en älg gick mitt över myren under jakttid vet jag med säkerhet var 1951. Kan förmodligen ha skjutits någon älg i anslutning till passet under senare tid, men det har jag i så fall förträngt.
Satt i godan ro där på passet och som vanligt börjat inventera ryggsäckens innehåll.
Plötsligt hörs två snabba skarpa skott– sen följer tystnad— men efter en stund sprakar det till i radion. Det är jaktledaren som frågar: Vad händer? Svaret kommer så sakteliga, det kom en tjur som jag sköt på ,men den drog iväg in i riset. Ja då väntar vi någon timme innan vi gör eftersök.
Markera bara skottplatsen. Ja så blev det så småningom eftersök. Det vändes ut och in på varenda skogsdunge och varenda myr finkammades. Utan resultat , tjuren var försvunnen och många timmar gick till spillo. Men allt gjordes rätt och riktigt efter regelboken. När resultatet av eftersöket kom tog jag upp pennstumpen jag hade i jackfickan och skrev följande.

                     Sådant händer

Ett skott som var ämnat för bogen
kanske tog mellan rumpan och skogen
och tjuren med kronan så grann
den bara i fjärran försvann.

På Borstmyren stillheten rår
på kronhygget söker man spår
man kollar hur allt har gått till
och går bort dit hundarna vill

nu har man sökt genom Granåsen
det bli nog inget kött bara såsen
man har sökt i vart enda buskage
och drömmen om stortjur´n gått i kras

Det är nåt som händer oss alla
till slut skall ett bomskott falla
och kvalen man lider är många
trots eftersök i timmar så långa

,

Ett svar på ”Sådant händer”

  1. På min första älgjakt med pappa, satt vi efter jakten och åt middag. Då berättade han om en skadeskjuten tjur. Det hade varit en riktigt risig tjur en av jägarna fick syn på och sköt. När de slaktade den fick de se att den hade blivit skadeskjuten i övre delen av mulen någon gång tidigare år. Den hade pga av skadan inte kunnat tillgodogöra sig maten den åt, eftersom det var en krosskada i gommen. Stackars tjur!!! Som tur var sköts den och lidandet upphörde. Jägare är de största djurvännerna!

Kommentarer är stängda.