Storälgen föll tungt för välriktat skott.

För en tid sedan hördes rykten i byn Knaften att en av jägarna hade fällt en älg som var “fullväxt”. Fick så småningom reda på vem den lycklige jägaren var. Besökte skytten som heter Håkan Halvardsson och är  inflyttad från Eskilstuna. Håkan är en mycket god berättare och han gav mig en verkligt levande skildring om hela händelseförloppet. Från första hundskallet som hördes i riktning mot Rafsabäcken och tills det tjuren dök upp på passet. Håkans pass Tvetmýran ligger vid foten av Brånaberget och på Knaftens wwo. I östlig riktning från byn och gränsande mot kronoparken Tuggenliden. Detaljerat fick jag höra om den spänning som bara kan upplevas på ett älgpass. Det började knaka i skogen och Håkan kunde se att det som först skymtade i riset var en älgko. Men det ville sig inte, kon svängde av och tog skydd av en “risråk” och försvann. Och tur var väl det. För en stund senare kom nästa älg. Det syntes ganska snart att det var en tjur av stor kaliber. På huvudet hade den något som såg ut som en “tjerurot”. Till slut klev tjuren ut i skottlinjen och där föll den för ett mycket välriktat skott. Jag ,som suttit och lyssnat spänt på berättelsen, kunde nu börja andas igen. Detta var en älg av “kollosalformat”. Flådd och urtagen vägde den nästan 360 kg. Det innebär troligen att “på rot”var det ca. ett halvt ton som gick omkring i skogen. Älgkronan är ju av ganska unikt utseende. Taggar åt alla håll till ett antal av 24 st. Bedömningen om det är en sk. guldkrona skall göras i ett senare skede.

arvid 1 år 029 arvid 1 år 033

2 svar på ”Storälgen föll tungt för välriktat skott.”

  1. Coolt, som att möta en liten nissan micra på dåligt humör i skogen och fullt med horn överallt.
    Tur att han hade bössan med sig 🙂

Kommentarer är stängda.