I stället för “svartbjörk”.

I dessa tider när elen är dyr vill man ju gärna elda i kaminen.
Har så smått börjat “tulla”på skogsskiftet som är på ca. 2600m2. Skogsbolagen säljer inte björk till privata och “svartvedssäljarna”  har insett värdet och börjat ta betalt därefter. Skämt åsido, har länge tänkt ta bort skiftets stolthet, Ulrikas och Rodhes klättertall  vid norra tomthörnet. Den hade vuxit enormt sedan 1976 Och hade grenar så långa att dom nästan nådde till grannens hus. Dessutom så skuggade den enormt. Så jag tog ett snabbt beslut, band fast ett rep högt i tallen, och spände med blocket. Började såga och tallen föll i rikning mot vedboden. Fint som snus som det heter. Tallen var 60cm i diameter längst ned och det blev många fina vedklabbar. Började klyva men motståndet från klabbarna var totalt. Då kom grannen, som nu börjat skönja ljuset, dragande med hydralklyven. Klyvningen gick nu som en dans.
 S5001968
S5001971
Hade vid det lagit blivit övermodig så jag sade att jag tar en till. Grannen drog undan klyven en bit och dagen efter gjorde jag om manövern. Men se det var “tjörn” i tallroten så den sida som skulle hålla riktningen gick av för fort och tallen började “rulla” mot övriga trädkronor. Och rätt som det var bar det iväg över klyven. Men tur i oturen var att endast påslaget av plast krossades och det var ju lätt att återställa med ett nytt. Nästa projekt var en jättegran med en rotdiameter på 57 cm.
S5002014
S5002013
Men nu var självförtroendet lite naggat i kanten för fällningstekniken var tydligen inte lika bra som på 1950- talet när man var i skogen. Men å andra sidan är det ju svårare att fälla inom tätbebyggt. Nåväl, sa till grannen så här: Vill Du ha bort denna risiga gran får ta ner den om Du så vill. Det går bara bra sa grannen band fast ett långt rep från granen till den 6-hjuliga “skottkärran”som drog åt rätt håll.  Granen föll in  på hans tomt(enda möjligheten)
S5002017
S5002018
Som synes var det mycket ris. Nu hade jag en pingisträning med Gurra så vi gick ner till träningsrummet. När vi kom upp efter 1,5 timme var allt ris borta, en stor hög med 25cm långa klabbar låg vid tomtgränsen. Helt fantastiskt och bra jobbat.
I dag har jag kluvit upp det sista av granen och den ska nu spara många kilowatt till vintern. Så nu är det slutavverkat för i år. Tror jag i alla fall.
S5002020

Ett svar på ”I stället för “svartbjörk”.”

Kommentarer är stängda.