Som syns på bilden är dessa 4 paltar, kanske något mindre än normalstorlek. De väger tillsammans 850 gram. Normalt brukar vara ca. 220- 240 gram/st. I alla fall så har vi efter mycket räknande och mycket faktasökande kommit fram till ett ungefärligt energivärde räknat i Kcal. Vid undersökningen användes 3350 gram smet. Viktfördelningen för varje ingående ingrediens är som följer. 2135 gram potatis= 1622 Kcal, 585 gram vetemjöl= 1994 Kcal, 280 gram kornmjöl= 912 Kcal, 390 gram rimsaltat fläsk= 1536Kcal. Detta ger 6064 Kcal fördelat på 3350 gram smet. Varje gram smet innehåller alltså 1,81 Kcal.
Äter man två paltar av normalstorlek får man i sig ung. 815 Kca
Vetemjöl ger 4,8 Kcal/gram, Fläsk 4,0 Kcal/gram, Kornmjöl 3,3 Kcal/gram, Och till sist potatis 0,8 Kcal/gram.
Potatisen i detta fall fick efter malning rinna av i durkslag för att få bort onödig vätska. Mycket vätska= mer mjöl= mer Kcal.
Sedan tillkommer ju tillbehör som smör, mjölk och kanske lingonsylt. Och ett bra tips. Ät lite sallad före palten så slipper du en eventuell ”stompa” i magen.
Tack för informationen! Precis ätit två av Susannes flatpaltar, goda. Nu blir det ett gott örtte till dessert ;).
Favorit i repris
detta är ett bevis
Palt passar de flesta
gott när man till vardags vill festa
Stompa kan man ju få
men jag kallar det paltkoma då
Ska med sallad testa
kan då din teori befesta
Att paltkoman utebli
magen känner sig smärt och fri
Palt är för mig en favoriträtt
man brukar bli ofantligt mätt
PALT!
bara att läsa ordet palt får det att vattnas i munnen…jag tror att jag struntar i julmaten och äter palt istället
GRATTIS på födelsedagen, i efterskott 🙂
Rhode
Ah, glömde att informera att ljusstakarna passar som hand i handske på mitt juldukade bord!!
Man får väl ursäkta palten med att den är god och ligger stabilt i magen 🙂 Jag personligen försakar gärna både efterrätt och kvällsfika för en riktig paltmiddag. Passar på att önska er god advent.
Intressant, nu vet man vad man får. Tack för det.. får se om vi får äta lite Kcal palt när vi träffas nästa gång.