Slutet på vedeldningen.

Min favoritmåg ICA-Stig, förlåt jag menar Janne, och Ulrika övergick för två år sedan till fjärrvärme. Ett ganska bekvämt sätt att värma upp huset med. Men nu i denna helg skulle åbäket till vedpanna ut.
DSC_0007
För en vecka sedan blev jag inkallad som expert. Vissa försök hade tidigare gjorts att via källartrappen ta upp den. Men eftersom den skulle tas upp hel och oskadd strandade försöket på att det blev för trångt och att pannan var för otymplig och tung. Efter mätningar och funderingar kom jag fram till att bästa vägen var ut genom källarväggen. Hålet i väggen  i storleken 1300×750. Som tur var fanns redan en vedlucka som en bra början. Sedan var  det att borra loss 3 varv ”gråsuggor”eller betonghålsten som det heter.
DSC_0010 
DSC_0008
Så var det dags att bygga en ”slas”(ramp) och en kälke att lägga vedpannan på för det fanns vissa vitala delar som måste skyddas. Sedan lite jordskottning 1,5 m långt på utsidan. Allt fungerade perfekt. Med såpa på ”slasen” och handkraft var pannan snart ute. Tack vare systersonen Lars som ”råkade” komma förbi blev dragkraften avsevärt bättre.
DSC_0011
Hade provat  murning i  vårt  husbygge 1976 så det var trevligt att återupplivagamla minnen.
DSC_0013

DSC_0017
Slutet gott, pannan ute oskadad och väggen återställd. Jonny från Kvarnåsen kom med släpet och drog iväg med pannskrället.

Ett svar på ”Slutet på vedeldningen.”

Kommentarer är stängda.