Två dagar senare.

Efter trombonens härjning började den kvarande gårdstallen att känna sig så ensam och övergiven att det fanns all anledning att snarast nödavverka den. Till min hjälp tog jag en minitrombon som döpts till Jonsered.

S5001464

Något jag lärt mig redan under slutet på 40- och början på 50-talet var s.k. riktad fällning.  Då visserligen med timmersvans  (handsåg 36tum lång) och huggyxa. Med tiden blev träffbilden inom 20cm marginal. Här på tomten var det lite vanskligare med hus och garage inom tallens räckvidd. Därför behövdes lite ”draghjälp”.

S5001463

Ett rep  knöts fast 5 meter upp i tallen. Andra änden fästes i dragkroken på ”Jettan”. Sedan var det bara att spänna repet och såga. Tallen föll som en fura exakt där den skulle. Sedan vidtog ett mödosamt arbete med att frakta bort allt ris.

S5001467

Innan kvällen var furan kapad i bitar och riset borta. Nu återstår bara att omvandla klabbar och stockar till ved för nästkommande vinter 2009/2010.

S5001471

För att försöka visa hur man använder riktad fällning visas en bild på sågskäret och det som kallas ”fällskyran”. Dessa båda måste vara i smklang för att åstadkomma rätt riktning.S5001466 Kanske  det inte syns så bra men det var i alla fall ett försök. Alla som jobbat i skogen någon gång vet ju ändå hur det går till.

Ett svar på ”Två dagar senare.”

Kommentarer är stängda.