Farfars stuga på Liden

Det som var tänkt att bli en släktkrönika på min far och farfars sida kom av sig på grund av några frågetecken ett par hundra år bakåt i tiden. det får ev. bli lite längre fram. I stället får det bli lite om min farfar Robert Adamsson. Roberts far var Adam Petter Johansson f 1838 gift med Brita Elisabet Nilsdotter f 1838. I samband med giftermålet 1861 flyttade paret till Granträsk. Där föddes 5 barn. Farfar Robert föddes 1867. Gifte sig med Hanna Vilhelmina f 1870.  Paret flyttade till Vänjaurbäck 1899. 1901 fick Robert av Mo och Domsjö AB arrendera ett småbruk som hette Liden. Detta var beläget 29 km från Lycksele efter nuvarande vägen mot Hornmyr. Naturskönt på en bergssluttning i söderläge. Där timrades ett mindre boningshus upp samt röjdes mark för odlingar. 1937 byggdes ett nytt hus. Arrendet övertogs sedan av en annan son, Torsten, som innehade småbruket till slutet an 1950-talet. Farfar dog 1952. Har nyligen besökt Liden Och det med lite vemod. Denna natursköna plats med väl upparbetade backåkrar har i stort sett förfallit. Har själv prövat på att bryta mark med handkraft så jag vet vilket arbete som ligger bakom och som nu är värdelöst. Men å andra sidan har ju åkrarna en tid haft stor betydelse för överlevnad.  Tog samtidigt några bilder för att visa hur tidens tand har gnagt och hur skogen försöker att återerövra mark.  S5001425 Här kan man se hur skogen har tagit full kontroll över vägen, det är endast åkern till vänster som är öppen. S5001426 Entren till huset är föga inbjudande. Man kan se att delar av taket och golvet från övervåningen rasat ner. S5001429 Bilderna är på huset som byggdes 1937 S5001427 Baksidan visar tydligt förfallet. S5001430 En gårdsbjörk av inponerande mått, 1 meter i diameter

8 svar på ”Farfars stuga på Liden”

 1. Hej kusin!
  Vad jag blev överraskad när jag googlade på Liden Vänjaurbäck där min mormor och morfar bodde och hittade en hel del information och fotografier på björken som jag minns mycket väl och huset som tyvärr är väldigt förfallet nu. Jag har börjat med lite släktforskning på min mammas sida och det blev en bra start.

 2. Jag googlar lite på måfå på mina släktingars namn, och vad hittar jag om inte en livs levande avlägsen släkting! Adam Petter Johansson var min farfars farfar. Hans son Johan Albert, storebror till Robert Adamsson, tog sig namnet Lidberg. Johan Albert fick nio barn, varav den näst yngste Herman var min farfar, hans son Börje är min pappa, och själv heter jag Pär.
  Det var intressant att läsa släktkrönikan även om den var lite kort.
  Pär

 3. Vackert läge och vilken gräsväxt – fortfarande frodigt efter så många år! Och älgen verkar ju trivas med att beta av småaspen där på Liden nu.
  Gertrud och Monica var där för några veckor sedan och beundrade storbjörken – de nådde precis varandras fingertoppar när de kollade omkretsen på björken!

  Ha det gott!

  Sune

 4. Imponerande björk. Ett beundransvärt livsverk kan anas,
  när man går uppför de numera förbuskade åkrarna.Gräset
  växer ännu frodigt på det,som en gång varit uppodlad mark.
  Vackert läge för sitt boställe ,var man tydligen bra på att hitta.

  .

 5. Instämmer med brorsan, tjohoo! Äntligen en uppdatering. Minns att jag faktiskt varit till det här huset tidigare. Men det var länge sedan, när jag var ung!

 6. Kul att läsa din blogg. Alltid intressant att läsa om hur det varit. Som sagt tråkigt att se hur man låter ett bra hus förfalla efter så mycket slit, men så är det ju-tyvärr! Hoppas allt är bra med er! kramar/Susanne

 7. Jag trodde inte att det skulle komma fler inlägg på er blogg 🙂 Det är alltid intressant att tänka på att platser bär minnen med sig och att ett förfallet hus idag betydde ett ombonat hem för någon tidigare. Alltid lite sorgligt att se att något som haft ett stort värde för någon, idag inte har något värde alls – annat än nostalgiskt värde…. Ha det gott där i hemtrakten!!!

Kommentarer är stängda.