Tärnakaka.

Tärnakaka är ett synnerligen gott mat och kvällsfikabröd. Även Susanne o Carina Jonssons favoritbröd. Varje gång dom besöker hembyn, efter sina pingisresor världer över hälsar dom på den gamle tränaren. Deras önskefrukost är då ägg, nybakad Tärnakaka samt varm mjölkchoklad. Tillbehör: Ost och kaviar.
Själv bakar jag alltid laktosfritt bröd,D.v.s. laktosfri mjölk. Byter man ut cocosfettet mot margarin blir det till laktosfri margarin. 
                  Ingredienser
1 liter mjölk, 1hg jäst, 100 gr cocosfett, 1,5dl socker,
1dl brödsirap, 1tsk salt, 2 delar rågsikt, 3 delar vetemjöl.
Sammansättningen vetemjöl/rågsikt kan ju ändras efter tycke och smak. Ugn 225 grader, grädda i mitten, tid ung. 7-9 minuter.
                Gör så här.
Smält cocosfettet, värm mjölken till 37 grader. Blanda mjölk, cocos, salt, sirap, socker och jäst i bunke eller assistent. Tillsätt mjölet  tills du får en lagom konsistens. (Ganska trögflytande).
Dela degen i 8 lika stora ämnen.Ta ett ämne, tryck till för hand, ungeför som pizzabagare, lägg ämnet på bakplåtspapper och ”ralla” ut färdigt. D.v.s. använd kruskavel.  till ca. 4-5 mm
tjocklek. Låt jäsa under duk ungefär 30 minuter. Pensla med sirapsvatten både före och efter gräddning.En tumregel: Deg som inte är för hård ger ett poröst och väljäst bröd.
 Ät och njut. Problem: Ring ”bakjouren” 20057.

7 svar på ”Tärnakaka.”

  1. Hälsosammare Lussebullar
    1,7 l vetemjöl
    (Byt hälften av mjölet mot rågsiktsmjöl, bovetemjöl eller glutenfri mjölblandning)
    1/2 l havremjölk
    250 g kesella
    1/2 hg jäst
    1 1/2 dl finhackade russin
    1/2 tsk salt
    1 ägg
    3 pkt saffran
    1 dl rapsolja
    Russin till garnering

    Torka saffran i svag ugnsvärme. Rör ut jästen i degbunken i lite av den kalla havremjölken. Tillsätt det lätt vispade ägget och kesellan. Värm rapsoljan i en kastrull. Häll på resten av havremjölken och ljumma degspadet. Häll det i degbunken. Tillsätt till saffan, hackade russin, största delen av mjölet och saltet. Arbeta degen så den blir slät, blank, smidig och släpper bunken. Skrapa ner degen från kanterna. Strö över lite mjöl. Lägg på en bakduk och ställ degen att jäsa på varmt, dragfritt ställe.

    Arbeta degen på nytt. Baka ut den till flätor, kranar eller kusar. Lägg dem på bakplåtspapper eller smorda plåtar att jäsa. Pensla med ägg. Garnera med russin

    Grädda :
    Kusar i 250 gr ugn omkring 10 minuter.
    Flätor och kransar i 225 gr ugn omkring 20 minuter.
    Bäst saffran finns att köpa på apoteket. Övrigt saffran är ofta utblandad med färgämnen mm.

    Kanongoda bovetepepparkakor
    1 ¼ dl rapsolja
    ¾ – 1 dl råsocker (strösocker)
    2 ägg
    3 dl bovetemjöl + till utbakningen
    1 dl sojamjöl
    1 tsk bakpulver
    1,5 msk mald kanel
    1,5 msk mald ingefära
    ¾ msk malda nejlikor
    ¾ msk malda pomeransskal

    Arbeta degen ordentligt och tänk på att oljan kan separera om du arbetar för länge. Låt degen vila i 3-5 timmar i kylen och arbeta ut på bakbord. Kavla ut degen tunt. Grädda tills kakorna fått en ljummen brun färg och/eller känns hårda.

    Du hittar laktos- och glutenfria alternativ på: receptkoll.se

  2. Hej hopp.
    Detta bröd är ju alldeles fantastiskt gott. Jag har försökt mig på att baka det själv, men det resultatet blev inte lika fantastiskt som jag tänkt… men dock ett gott bröd.
    Men jag får väl ta å träna, för övning ska ju ge färdighet. Eller jag hoppas då på det.
    Ha det bäst, Kram Sandra den Andra

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *