En enkel och lättlagad efterrätt. Ingredienser till ca. 6 portioner. 6 normalstora äpplen, gärna gröna
2 dl. vetemjöl
1,5 dl. strösocker
100 gr. smör
1 msk. kanel
Tillredning
Skala äpplena kärna ur samt skär dom i klyftor. ca 3 klyftor av
varje halva. Häll 0,5dl socker samt kanelen i en lagom stor
plastpåse. Blanda och lägg i klyftorna. Skaka om ordentligt.
Lägg sedan klyftorna i en ugnsfast form. Blanda noga mjölet
och resterande socker samt fördela blandningen jämt över
äpplena. Ev. rest i påsen strös också över. Slutligen ta fram
smöret som du haft i frysen i 30 min( lättare att hyvla) gör
med osthyvel tunna skivor och täck över. Grädda i mitten av
ugnen i 225 grader. 20-25 minuter eller tills äpplena fått
en läcker brun färg. Kan serveras både varm eller kall. Som tillbehör, glass eller vaniljsås. Sedan kan ju var och en prova sig fram till en personlig smaksättning vad gäller socker och kanel. Smaklig måltid. PS. Vill du vara lite lyxig, ta 3dl vaniljsås och 3dl vispad grädde. Rör ihop detta och du får ett perfekt smaksatt tillbehör till pajen. DS.
.
Mmmm, äppelpaj. Tur att jag var ute och joggade igårkväll. För att bara tänka på äppelpaj börjar ringarna att svalla.