. Blåbärsbullar och promenader.

  När Du tar dig en stärkande skogspromenad, passa på och plocka ca. 5 dl. blåbär. När det inte är bärsässong titta i frysen, finns det inget där, ta en promenad till din lokala ICA-handlare.Steg 1. Gör i ordning en vanlig söt vetebrödsdeg.
  Själv använder jag alltid laktosfri mjölk och margarin.
     Halv sats: 0.5liter mjölk, Ca. 1-1.5 liter mjöl
     1.5 hg margarin,1.5 dl. strösocker 50 gr. jäst
 Blanda och låt jäsa i bunken/ assistent. När degen jäst rör om i bunken, töm upp degen på bakbordet. (I mitt fall hade jag hel sats. Då delade  jag degen i två delar och  bakade  smarriga kanelbullar av ena hälften). Steg 2:  Gör bullämnen av degen, 80-100 gram stora. Ca.15-20 st. Knåda ut ämnena 12-14 cm. i diameter. Stryk på ett tunt lager margarin.( Mickrat= lätt att stryka ut.) Lägg på 1-1,5msk rensade blåbär, 1-1.5 msk strösocker. Tumregel, lika mycket socker/blåbär. Sen är det ju en smaksak för var och en. Vik in kanterna runt om ordentligt så att inte fyllningen rinner ut vid gräddningen. Bilden visar bullämnet( 100 gr. ). I utknådat skick, med 1,5 msk. blåbär och 1,5 msk. socker  på, samt ihopvikt.
  
 Låt jäsa 20-30 min. Grädda i ugn 250 grader i 6- 10 minuter. Låt svalna under duk. Smaklig måltid. Blåbärsbullarna kan med fördel frysas in. Ett gott råd vid förtäring av blåbärsbullar. Ha inte bästa linneduken på bordet, helst ingen duk, för blåbärsfärgen är svår.

5 svar på ”. Blåbärsbullar och promenader.”

 1. Får nog bli ICA för min del 🙂 Det låter jätte gott! Tack för tipset!

 2. Hejsan nisse!
  Nu har jag minnsan provat att baka blåbärsbullar och det var inte så dumt!
  Tack för att du tipsade mig

 3. Är parkerad i Karlstad om barnvakt till tre pojkar.(7,10 och 12år) Alla tre älskar att baka bullar. Att äta deg är allra bäst… ska nu försöka hitta färska blåbär. Det finns stora skogar i Värmland det är nästan lite Tannflokänsla när det gäller nauren.
  Bullarna ser mumsig ut !!

 4. ja minsann… är det inte någon som tagit sig en tugg…
  Kan det vara den mytomspunne ”Hundturken”? som sedan min barndom härjat i skogarna kring Tallträsk
  Nisse, hur var den skrönan egentligen?
  Nu när inte Gustav finns längre så måste du ta över berättandet.
  Kanske något att berätta om i din blogg så att barnbarn o vi andra får bli lite skrämda!
  För det var väl en sann historia 🙂

 5. Var det ’någon’ som blev hungrig under baket och tog sig en tugga på bullen?! (Kika på bullen längst ner till vänster..)

Kommentarer är stängda.