Ingredienser
50 gram jäst
5 dl mjölk
0,5 dl olja
1 tsk salt
2 tsk socker
0,5 dl kli (kruska-eller vetekli)
0,5 dl vetegroddar
4 dl grahamsmjöl
8 dl vetemjöl special
Ev. pensling sesamfrö vatten/uppvispat ägg
Gör så här
Värm mjölken och oljan till 37 grader
Häll Mjölk olja o jäst i en degbunke /hushållsassistent
Om degvätskan är mycket varm, vänta en stund
med jästen. Tillsätt socker, kli och vetegroddar rör om.
( Om bunke o elvisp använd degkrokar)
Tillsätt grahamsmjölet och ca. 6 dl av vetemjölet och
kör till en jämn deg. i med resten av vetemjölet och
arbeta in mjölet ordentligt. Degen skall släppa bunkens
kanter och inte vara kladdig.Tar ca. 5 minuter.
Strö över lite mjöl och låt jäsa under duk i 30-40minuter.
Ta sen upp degen på mjölad bänk och knåda den.
Dela degen i 2 delar.Dela varje bit i 10 lika stora delar.
Tryck ut varje del till en rundplatta ca. 10 cm i diameter.
Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa 30 min.
Pensla och grädda mitt i ugnen 225 grader i 8-10 min.
låt svalna under duk.