Paltrecept för ca. 6 paltar.

                     Ingredienser.
Ca 1,2 kg potatis,gärna mandelpotatis. 
ca 2 hg rimsaltat fläsk. Salt.
kornmjöl, vetemjöl.
                     Tillredning.
Ta bort svålen och tärna fläsket. Skala, mal eller riv potatisen i ett durkslag så att en del av vätskan rinner bort.Koka upp tillräcklig mängd saltat vatten i en stor gryta/kittel. Lägg den rivna potatisen i en bunke, salta ordentligt och rör om. Tillsätt 1/3 kornmjöl och 2/3 vetemjöl rör om tills lagom konsistens erhålles. Är degeb för lös håller inte palten ihop under kokningen.(Smeten skall vara formbar och behålla formen) Blöt händerna i kallt vatten. Tag drygt 1 dl. smet och platta ut i handen.Lägg i av det tärnade fläsket vik igen noggrant så att all luft pressas ut. Rulla smeten snabbt mellan händerna till en boll. Lägg ”bollen” i en slev/hålslev sänk ner i det kokande vattnet.Låt palten ligga kvar i sleven tills nästa palt är klar att läggas i,då hinner ytan hårdna lite. När sista palten är i  koka i en 1 timme.Rör om i grytan försiktigt någon gång i början så att palten ej fastnar i botten. Tillbehör vid ätandet är vanligtvis extrasaltat smör och lingonsylt. Blåbärssylt och senap kan även förekomma.Och naturligtvis mycket av kall god mjölk.Smaklig måltid.
         En tumregel vid palttillverkning  är att ta önskat antal paltar gånger 200 gram oskalad potatis och 40 gram fläsk (med svål) Då räcker det till någon extra palt också.

              Nisse, Lycksele scoutkårs leg. paltkokare.

                        Anekdot.
Enligt vissa källor hade Västerbottens Regemente i sin koktross mängder av frusen palt. Under Svenska Armens belägring av Fredrikstens Fästning i Halden 1718 tog kanonkulorna slut.Man började då använda frusen palt som kanonkulor. Enligt samma källor skulle Karl den 12:e ha träffats av en sådan förlupen kula.Skadad reste han sig upp och träffades av gevärskula från fästningen.

5 svar på ”Paltrecept för ca. 6 paltar.”

 1. Palten efter paltreceptet blev lyckad. Axel klämde i sig en palt och jag själv fyra. Idag har vi stekt upp resterna av bollarna till frun.
  /Rickhard

 2. Jaha, det var detta jag skulle se! Enligt vilka källor, undrar jag! (efter att jag först gått på det och min tjejkompis sa att jag var lite för naiv för mitt eget bästa:)

 3. Ja så har Granbergarna gjort ett besök i Knaften och fått äta palt – mumsfillibaba var det!
  Tack Nisse o Kerstin för att du tog tag i paltkokandet.
  Vi fick även bekanta oss med nya voffsingen, som kissade in sitt revir rätt så rejält.
  Kommer ni till Sundsvall så får vi väl bjuda på….ja ngn lokal delikatess såsom ”Skvaderpudding”.

 4. Mums vad gott med palt!

  nog minns vi nisses paltätning alltid, vi satt som trollbundna när han la upp en rejäl klick senap till…
  lingonsylt skall det vara

  vi i granbergs släkt kommer o hälsar på bara ni sätter på paltgrytan…

Kommentarer är stängda.